Добре дошли в магазин ЕкоДом!
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG

Количка

0 артикула
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG
  • Меню

Категории

Борба с къртиците и как да се справите, ако градината ви е засегната от тях

Дата: 2018-03-09

 

Противно на очакванията, къртиците не са гризачи, а насекомоядни. Те се хранят с дребни насекоми, ларви, червеи. Макар и да не ядат растения, те нанасят доста вреди на насаждения, правейки своите тунели.

Размножаване

Къртиците обикновено живеят сами и допускат други до себе си само по време на размножителния период, който е през февруари и март. След 4-6 седмици бременност къртиците раждат по едно малко. До средата на лятото новородените са в състояние да се грижат сами за себе си и достигат сексуална зрялост през следващия вегетационен сезон.

Тунели

Тунелите на къртиците са най-характерното за тях, по което ще познаете, че имате подобен вредител в градината си. Те се делят на три части:

Повърхностни тунели: Това са тунелите, които вие виждате в градината си, или по-точно могилите, които играят ролята на техни изходи. Тунелите на повърхността на почвата създават най-големи проблеми, тъй като изкопаването им разделя корените на растенията от почвата и в резултат на това те умират.

Основни тунели: Те могат да бъдат както повърхностни, така и много дълбоко в почвата. Именно те изграждат основната мрежа от тунели. Има най-малко два основни тунела - първия осигурява достъп до по-далечни места, а втория осигурява редовна храна. Тези тунели са обикновено на дълбочина около 15 см, но могат да бъдат и много по-дълбоки. През зимата, мъжките къртици търсещи партньорка, създават прави тунели, които са близко до повърхността. Те обикновено са лесни за намиране.

Гнезда:  Къртиците изграждат едно или две гнезда, като използват сухи треви и листа, докато малките им са още новородени и времето е студено. Къртиците могат да издърпват корените на растенията или да събират материал в близост до входовете на тунелите за изграждането на гнездата.

Идентифициране на щетите от къртиците

Ще познаете дали имате къртици в двора си точно по могилите, които се получават на техните изходи. При къртиците те са по-ниски и с височина не повече от 10 - 12см. Приличат на раздробнена почва и не представляват правилна вулканична форма.

Методи за борба с къртиците

1. Биологични методи

- Използване на кучета и котки

 Кучетата и котките могат до някъде да предпазят дома ви от къртици, особено през активните часове на къртиците. Някои породи кучета са много добри в изкопаването на вредителите.

-  Елиминиране на ларвите

В тревните площи къртиците се хранят главно с насекоми. Третирането с продукти, които да намалят тези вредители ще намалят като цяло количеството храна за къртиците. Въпреки това, ако почвата ви е достатъчно здравословна, те все още могат да се хранят с червеи, дори и след като прогоните насекомите.

2. Капани

 

                                

 

Улавянето на къртиците е най-предпочитаният метод. Ефикасен е и бързо решава проблема. Най-често между 24 и 36 часа къртицата бива уловена. За да поставите капана на най-подходящото място, смачкайте няколко изхода с крака си, ако на следващия ден мястото отново е отворено, значи тунела е активен. Поставете капана на мястото, където тунела е бил разкопан. Ако не се улови нищо в рамките на 24-36 часа, повторете процедурата и сменете мястото.

3. Репеленти

 

         

 

Най-често срещаното решение е да сложите малко репелент / обикновенно базирани на рициново масло или карбит/, във вашия двор. Това работи по два начина - чрез дразнене на къртицата със силна миризма и чрез покриване на земните червеи, което ги прави неприятни за къртиците.

4. Електронни уреди

 

                  

 

 

Най-хуманният и безобиден начин за прогонване на къртиците е използването на електронни устройства. Те се поставят в земята и произвеждат звуков импулс, който остава незабелязан от домашните животни и човека, но в същото време е дразнещ за къртиците, които предпочитат тиха и спокойна среда.