Добре дошли в магазин ЕкоДом!
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG

Количка

0 артикула
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG
  • Меню

Категории

Как хуманно да решим проблема с къртиците

Дата: 2021-04-14

      В действителност къртиците не са вредители. Те се хранят с насекоми и изяждат корени само когато правят подземните си тунели. Въпреки това никой не би искал да има къртици в двора си, а тунелите им, освен че развалят градините и ливадите, които сме направили с толкова усилия и средства, дори могат да причинят структурни повреди. На спортните игрища те унищожават красиво залесените тревни площи, а в земеделието замърсяват фуражната трева с пръст и представляват заплаха за хигиената в животновъдството. Поради това е препоръчително да се предприемат превантивни действия срещу тези подземни насекомоядни. В редица държави къртицата е обявена за защитен вид и борбата с нея е разрешена само с методи, които не убиват и не нараняват животното. Такива държави са Германия, Австрия, Финландия, Словения, Хърватия и Сърбия. В други държави като Франция, Испания, Обединеното кралство, Италия, Белгия, Холандия, Русия, България, Дания, Швеция, Литва, Латвия и Естония са разрешени всякакви методи за борба с тях, а в Швейцария могат да се използват капани за къртици, но само ако капаните не причиняват неоправдано страдание на животните. Това означава, че настройката на капана трябва да убие животното бързо и хуманно.

Въпреки че в България къртицата не е защитен вид, ние от Екодом сме на мнение, че причиняването на болка и страдание на едно животно, било то вредител или не, е нехуманно и излишно и се стремим нашите продукти да бъдат съобразени с вижданията ни за грижа за природата.

Къртиците наистина могат да създават сериозни проблеми, поради което са разработени много методи за борба с тях. Можем да ги разделим в три категории:

  1. Капани
  2. Репеленти
  3. Електронни устройства
  1. Капаните биват два вида: такива, които ги улавят живи и такива, които ги убиват. Пример за капан, който ги улавя живи е т.нар, тунелен капан. Предимство на капана на Брос, е че той е оборудван с индикатор за наличието на къртица в него и по този начин вие бързо и лесно може да го почистите, докато още животното е живо.

 

Както вече споменахме, в Швейцария са разрешени само капани, които не причиняват неоправдано страдание на животните. Капаните на швейцарската фирма Swissinno Solutions са настроени така, че да убият животното бързо и хуманно и са носител на Екомаркировка "Blue Angel".

 

 

    

 

Капаните от този тип са безкомпромисни, нямат грешно сработване, поставят се лесно и отговарят на изискването за хуманно убиване на животното.

 

2. Репеленти – репелентите обикновено са базирани на рициново масло или карбид. Същността на репелентите е да създадат обонятелна бариера срещу вредителите. Това работи по два начина - чрез дразнене на къртицата със силна миризма и чрез покриване на земните червеи с аромати, отделяни от репелентите, което ги прави неприятни за къртиците. По този начин се намаляват хранителните запаси на къртиците и те биват принудени да търсят друга територия, където да се изхранват. Репелентите не нараняват и не убиват къртиците, както и не са вредни за околната среда, почвата и насажденията.

 

                  

 

  1. Най-хуманният и безобиден начин за прогонване на къртиците е използването на електронни устройства. Те се поставят в земята и произвеждат звуков импулс, който остава незабелязан от домашните животни и човека, но в същото време е дразнещ за къртиците, които предпочитат тиха и спокойна среда. Електронните устройства биват два вида: захранвани с конвенционални батерии и захранвани със соларни панели. Принципът на работа на тези устройства е един и същ, като разликата е само във вида на захранването им с електричество.

 

      

За максимално бърз и положителен ефект ние препоръчваме употребата на електронен уред в комбинация с репелент. След като установите, че вредителя е напуснал обитаваната от него зона може да намалите или да спрете временно употребата на репеленти, като оставите защитата на охраняваната зона само на електронния уред, който ще играе превантивна роля срещу завръщането на вредителя.

 

    Съвременната борба с вредителите е много повече от просто използване на отрови и химикали. Тези, които искат да защитят любимите си места и да не ги замърсяват, разчитат на по-иновативни методи за контрол. Благодарение на компании като Bros и Swissinno, ориентирани към качеството, вече има голям брой продукти, които насърчават екологичната устойчивост и в същото време се борят ефективно с вредителите.

 

Защитете скъпото за вас - в хармония с природата

Нови продукти