Добре дошли в магазин ЕкоДом!
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG

Количка

0 артикула
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG
  • Меню

Категории

6 лесни съвета за перфектната морава

Дата: 2020-03-30

 

Здравата зелена морава е наслада за окото. Но как да постигнем мечтаната полянка у дома?  Ето няколко съвета за третиране на тревата и създаване на перфектната морава:

 

 

1. "Проветрете" вашата морава.


Ако сте като повечето хора, вашата морава е най-използваната зона във вашия двор, особено ако имате деца или домашни любимци. Това означава, че с течение на времето почвата под вашата трева може да стане много уплътнена. Дори седмичното косене на тревата може да доведе до уплътняване на почвата.Уплътнената почва води до проблеми с циркулацията на въздуха, оттичането на водата и усвояването на хранителните вещества. Освен това полезните почвени организми като земните червеи не могат да се установят в твърда, уплътнена почва. Ако искате наистина да озелените моравата си и да направите тревата по-здрава и красива, трябва редовно да проветрявате (аерирате) почвата.

Аерацията на тревата означава просто пробиване на дупки в цялата тревна площ до около 7 см дълбочина. С редовната аерация на почвата ще осигурите на тревата си подходяща среда за отглеждане, каквато е рохката почва и добрата циркулация на въздуха. По този начин ще осигурите на тревата възножността да уползотвори по-добре водата и хранителните вещества. Освен това микроорганизмите ще се установят във вашата почва и ще помогнат за разграждането на всички натрупани соли.

Има няколко различни начина за аериране на вашата тревна площ, било чрез наемане на голяма аерираща машина или чрез използване на прост ръчен аериращ инструмент. За повечето собственици на жилища с малки и средни тревни площи ръчен аериращ инструмент ще свърши работа. Трябва да "проветрявате" тревата поне веднъж годишно.

 

  

 

 

2. Поливайте тревата си дълбоко и по-рядко.


Включването на спринклерна (напоителна система) само за няколко минути, няколко пъти седмично, наистина няма да помогне много на вашата тревна площ. За по-здравословна морава се научете да поливате тревата си дълбоко и по-рядко. Ако поливате рядко и дълбоко, корените на вашата трева ще започнат да нарастват по-дълбоко в почвата. Това помага на тревата ви да остане зелена по време на суша или изключително горещо време. Експертите препоръчват да поливате тревата си веднъж седмично като напоите почвен слой с дълбочина 2.5 см. Това количество може да варира в зависимост от вашите местни метеорологични условия, вид на почвата, видове трева и т.н.

Как да разберете дали поливате растенията си с дълбочина 2.5 см.? Можете да използвате този прост тест. Поставете серия от плитки контейнери (кутии, тавички) по цялата тревна площ и включете пръскачките. Продължавайте да поливате, докато измерите 2.5 см. вода в по-голямата част от контейнерите.

Този прост тест също ще ви помогне да определите дали вашите пръскачки поливат тревата равномерно. Ако дълбочината на водата в контейнерите варира значително, това може да обясни петна от по-суха трева във вашия двор. В този случай ще трябва да регулирате спринклерните глави на системата. Не прекалявайте с поливането. Ще знаете кога е време отново да поливате, когато първите 7-10 см пръст са сухи на пипане.

 

Използвайте , за да тествате влажността  или използвайте мистрия или отвертка, за да отворите почвата и да я "почувствате" с пръст.

За да помогнете на вашата трева да задържа още повече вода, можете да използвате водопоглъщащи полимери (водни кристали).

Гелополимерните продукти -гел полимери, могат да помогнат за намаляване на броя пъти на поливане на тревата с до 50 процента. Не забравяйте, че най-доброто време за поливане на тревата е рано сутрин и когато няма вятър. Това ще помогне за намаляване на проблемите с изпаряването.

 

 

3. Използвайте торове за трева.


Защо да използвате торове за трева? Защото торовете внасят баланс в хранителните вечества, необходими за вашата трева, създават среда, неблагоприятна за възникването на мъхове и лишеи. Противно на общоприетото мнение да се използват естествени торове, когато става въпрос за тревни насаждения, по-добрият избор са NPK торове. Предимствата на тези торове пред естествените са в техния балансиран и винаги еднакъв и подходящ състав, както и в липсата на микроорганизми и бактерии, които могат да навредят и дори да убият вашата трева. За да се постигнат тези характеристики при естествените торове, те трябва да преминат през изключително скъпи и сложни процеси, поради което често това не се случва, особено при по-евтините естествени торове. Друг съществен момент при залесяването на тревните площи е да се използват правилните за обекта на залесяване тревни смеси. Видовете торове и тревни смеси може да видите тук: 

 

Гранулирани и течни торове:

 

BIOPON гранулиран тор тревна площ 1кг / Арт.№BP-1046           BIOPON гранулиран тор за тревна площ - стоп на мъха 1кг / Арт.№BP-1049           BIOPON гранулиран тор за тревна площ - стоп на плевелите, 1кг / Арт.№BP-1131           BIOPON гранулиран тор против пожълтяване на тревата 1кг / Арт.№BP-1175          BIOPON гранулиран есенен тор тревна площ 1кг / Арт.№BP-1077           BIOPON течен тор за трева / Арт.№BP-1166

 

 

 

Тревни смески:

 

                  

 

4. Обратно в природата:

 

Третирането на тревата включва да оставите вашата морава да използва повторно стръкчетата, изрязани при косенето. Най-страхотното на всичко това е, че е лесно! Просто оставяте изрезките от трева, вместо да ги изхвърляте. Но защо да направите точно това? Не изглежда съвсем логично, нали? Защото е доказано, че изрезките от трева бързо се разпадат и ще върнат необходимите хранителни вещества в почвата. Изрезките от трева действат също като естествен мулч, помагайки на вашата трева да задържа вода. Непочистването на изрезките е начин не само да подобрите тревата си, но и ще ви помогне да спестите време, като едновременно с това се грижите за нея! 

Други предимства на тази практика: подобрена текстура на почвата, намалена нужда от торове, спестено време при косене и намалени отпадъци, които отиват на сметището. За да се превърне обаче окосената трева в мулч е необходимо тя да премине повторно, много фино нарязване. Много от съвременните косачки имат функция за мулчиране - окосените стръкове трева се надробяват фино и се разпръскват обратно върху окосената тревна площ като източник на ценни хранителни вещества.

А ако просто не можете да понасяте изрезките на трева на двора си, друг вариант е да ги компостирате. Инвестирайте в компостер и така осигурете допълнителни хранителни вещества за вашата морава и градина.


Компостирането на вашите изрезки от трева е чудесен начин да намалите отпадъците и да помогнете на вашата градина и тревата да растат. Освен това можете да компостирате други отпадъци от градината и дори от вашата кухня. Добавянето на компост към почвата ви е един от най-добрите начини да озелените тревата и всичките си градински растения. Компостът има редица други предимства, включително:

- Компостът подобрява оттичането на водата в глинести и пясъчни почви.
- Компостът създава бавно освобождаване на растителните хранителни вещества и стимулира растежа на корените.
- Компостът помага за намаляване на проблемите, причинени от почвени болести по растенията и градински вредители.
- Компостът предотвратява ерозията на скъпоценния почвен слой.
- Компостът рециклира отпадъците от двора и кухнята, вместо да ги изпраща на депото.
- Компостът балансира нивата на pH на повечето почви.
- Компостът привлича полезни насекоми, червеи и други организми.

 

5. Косене

 

Косенете на правилната височина е изключително важно за тревата да расте здрава и красива. Настройката на косачката на най-високата или най-ниската настройка не е непременно най-доброто нещо за вашата трева. Всъщност различните видове трева имат различни нужди по отношение на височината на косене. Освен това трябва да поддържате остриетата на вашата косачка изключително остри, така че да коси тревата ви ефективно.

 

Височина на косене според вида трева:


Kentucky Bluegrass: 5,5 - 6,5 см

Rye grass: 5,5 - 6,5 см

Fescue: 5,5 - 6,5 см

Tall Fescue: 5,5 - 7,0 см

Bermuda: 1,5 - 2,5 см

St. Augustine: 2,5 - 7,5 см

Bentgrass: 0,5 - 2,0 см

Centipede grass: 2,5 - 5,0 см

Zoysia: 1,5 - 2,5 см

Buffalo grass: 5,0 - 7,5 см или не я косете

 

6. Борба с подземните вредители в нашата градина:

 

След като сте постигнали мечтаната морава, няма нищо по-неприятно от това да видите досадните купчинки пръст на къртичините. В последната шеста стъпка ще разгледаме методите за превенция и прогонване на къртици, слепи кучета и полевки от нашата прекрасна домашна полянка.

Противно на очакванията, къртиците не са гризачи, а насекомоядни. Те се хранят с дребни насекоми, ларви, червеи. Макар и да не ядат растения, те нанасят доста вреди на насаждения, правейки своите тунели.

 

Размножаване и хабитат на къртиците:

 

Къртиците обикновено живеят сами и допускат други до себе си само по време на размножителния период, който е през февруари и март. След 4-6 седмици бременност къртиците раждат по едно малко. До средата на лятото новородените са в състояние да се грижат сами за себе си и достигат сексуална зрялост през следващия вегетационен сезон.

 

Ще познаете дали имате къртици в двора си по могилите, които се получават на изходите на техните тунели. При къртиците те са с височина не повече от 10 - 12см. Приличат на раздробнена почва и не представляват правилна вулканична форма. Тунелите на повърхността на почвата създават най-големи проблеми, тъй като изкопаването им разделя корените на растенията от почвата и в резултат на това те умират.

 

 

 

Методи за борба с подземните вредители

 

1.  Капани

 

                                         Комплект аксесоари за Капан за къртици, полевки "Super Cat"

 

Улавянето на къртиците е най-предпочитаният метод. Ефикасен е и бързо решава проблема. Най-често между 24 и 36 часа къртицата бива уловена. За да поставите капана на най-подходящото място, смачкайте няколко изхода с крака си, ако на следващия ден мястото отново е отворено, значи тунела е активен. Поставете капана на мястото, където тунела е бил разкопан. Ако не се улови нищо в рамките на 24-36 часа, повторете процедурата и сменете мястото.

 

2. Репеленти

 

               

 

Най-често срещаното решение е да сложите малко репелент във вашия двор или в къртичината. Силната миризма на репелентите дразни къртиците и те напускат местообитанието си.

 

3. Електронни уреди

 

                        

 

 

Най-хуманният начин за прогонване на къртиците е използването на електронни устройства. Те се поставят в земята и произвеждат звуков импулс, който не се чува от домашните животни и човека, но в същото време е дразнещ за къртиците, които предпочитат тиха и спокойна среда.

 

НАШИЯТ СЪВЕТ:

 

Преди затревяване на моравата се погрижете да прогоните вредителите (в случай, че имате такива). Ние Ви съветваме първо да използвате репеленти срещу подземни гризачи, като едновременно с това използвате и електронни устройства, които ще предотвратят завръщането на вредителите в местообитанията им. Същата мярка може да приложите и при вече затревена морава. 

И не забравяйте - винаги може да ни потърсите за съвет. 

 

Всички продукти за борба с подземни вредители може да видите тук: 

 

Пожелаваме Ви приятни мигове сред уюта на домашната морава!