Добре дошли в магазин ЕкоДом!
Валута:BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Език: BG

Количка

0 артикула
Валута:BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Език: BG
 • Меню

Категории

NPK торове

Дата: 2016-10-06

Основните макроелементи, които участват в развитието на всички растения и са основна съставка на повечето торове са три вида. На повечето опаковки минерални торове, основния им състав е изписан с три цифри разделени с тере или с две точки - напр. 10-5-10 / 10:5:10.

Това са, така познатите на повечето потребители N(ен) P(пе) K(ка) съставки.

 • N (азот)- Стимулира покълването на семената, растежа и развитието на стеблата и зелената маса на растенията, стимулира производството на хлорофил и яркия зелен цвят. Повишава издражливостта на болести и стресови фактори. Азотът има свойството да се изпарява, поради тази причина има нужда да бъде внасян допълнително в почвата.
 • P (фосфор)- Той е важен елемент за всеки растителен процес, който използва енергия: фотосинтеза, клетъчно развитие, водно регулиране и др.  Стимулира успешното захващане и развитие на младите растения, подпомага за развитие на здрава коренова система и образуване на правилни цветове. Подпомага последващото развитие на плодове и семена.
 • K (калий)- Това е третият от основните хранителни елементи. Той повищава издражливостта на растенията-студове, горещини, засушаване, пресаждане, болести.

Цифрите се изписват на опаковките винаги в този ред азот-фосфор-калий. Когато съдържанието на макроелементи е равно, торът се нарича балансиран. Превесът на някой от съставките, от поредицата, определя общото действие на торта.

В последните месеци на растеж, растенията имат нужда и от други видове хранителни вещества. Усиленият лятно-пролетен растеж се отразява на растенията, а повишената им нужда от минерали води до значително обедняване на почвата. Нужно е почвата да бъде снабдявана с нови запаси по време на есенно-зимния сезон. Това са обикновенно торове без или с малко съдържание на N(азот).

Фирма BIOPON има богато разнообразие от минерални торове - течни, гранулирани и пръчици.

 • Течен тор - използват както за кореново, така и за листно подхранване.Тъй като течния тор има висока консистенция на съставките, задължитерно се прилага след дозирано разреждане с вода. БИОПОН предлага около двадесет вида течни концентрирани минерални торове: за цъфтящи, зелени, иглолистни, балконски, орхидеи, бонзаи, кактус и др. растения.
 • Гранулирана тор - използват най-често за наторяване на градински растения. Наръсват се внимателно върху почвата около стъблото на растенията или на всякъде при торовете за тревни площи. Веднага след това се поливат обилно с вода. Също като течните торове BIOPON предлагат богата гама: за трева (против пожълтяване, против мъх, против храсти), за градински цветя(рози, хортензии азалии), за лози, боровинки, ягоди.
 • Торни пръчици - абсорбират лесно и осигуряват оптимална хранителна среда за саксийните цветя. Приложението им е лесно, като се забиват в почвата на саксията, пръчиците се разграждат бавно, като осигуряват подхранване до два месеца. Броят на пръчиците, необходими за подхранване на растението е в пряка зависимост от диаметъра на саксията, в която е засадено. BIOPON предлагат следните торни пръчици: за универсални, зелени, цъфтящи, балконски, орхидея.