Добре дошли в магазин ЕкоДом!
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG

Количка

0 артикула
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG
  • Меню

Категории

Орхидея - начин на отглеждане, торене и полезна информация

Дата: 2018-03-21

Орхидеи

Орхидеите са красиви, деликатни растения, които съществуват в множество размери, форми и цветове. Има над 22 000 вида орхидеи, а изискванията за грижите им могат да зависят от вида им.

Все пак може да следвате някои прости правила, независимо каква орхидея имате, за да я запазите здрава и да изглежда чудесно. Тук сме събрали в кратък списък всичко, което трябва да знаете за орхидеите, без да влизаме в излишни подробности.

Най-добрият начин да се грижите за вашата орхидея е да я поставите в близост до прозорец, разположен на юг или изток, който получава силна, индиректна светлина. Поливайте орхидеята винаги, когато е суха и я торете веднъж месечно, докато цъфти. Уверете се, че в стаята, в която е орхидеята постоянно влиза чист и свеж въздух.

Най-важното е да използвате саксии с дренажни дупки, за да изтича излишната вода при поливането на орхидеите. Те трябва да растат в почва, предназначена за орхидеи - един от вариантите е, тя да бъде на мъхова основа или базирана на кори.

Корите са по-подходящи за изтичането на излишната вода, но пък изсъхват по-бързо. Докато тези, които са мъхови, запазват влагата, но са по-деликатни и трудни за поддържане.

Често срещана грешка е орхидеите да се държат далеч от прозорците, за да не изгорят. Всъщност те се нуждаят от точното количество светлина, за да растат добре и да цъфтят редовно. Най-добре се чувстват на прозорец с източно или южно изложение, така получават достатъчно слънчева светлина, без да има опасност за тях, но е добре, ако имате западни прозорци, да сложите тънка завеса, през която да преминава светлината, за да не изгорите цветето. Поставянето на саксиите на сянка и на северни прозорци може да не им осигури достатъчно светлина, за да цъфтят.

Температура, на която орхидеите се чувстват най-добре е умерена - между 16 и 24 градуса.

Тъй като орхидеите не се отглеждат в почва, те се нуждаят от циркулация на въздуха, за да имат здрави корени. През топлите месеци може да отваряте прозорците на вашия дом, за да им осигурите свеж въздух. Друг вариант е да използвате вентилатор, за да предотвратите застояването на въздуха, но да си признаем, това е доста капризно, така че проветрявайте редовно дома си - това е полезно както за цветята ви, така и за вас самите.

 

Поливане

Поливайте орхидеите преди да изсъхнат, не ги дръжте прекалено сухи, те се нуждаят от постоянна влажна среда. Най-добре би било да ги поливате 2 пъти седмично, като изливате излишната вода.

Ще познаете, че е време да полеете орхидеята, ако не виждате конденз в саксията.

Пръскайте орхидеята с вода, ако влажността в дома ви е под 40%, това се налага особенно през зимните месеци. С помощта на шише с пулверизатор веднъж дневно пръскайте стъблото и листата на орхидеите, но само колкото да направите "мъгла" около тях, не е необходимо да се образуват капки по растението.

 

 

Торене

Торенето на орхидеите е много важно, ако искате те да имат красиви и здрави цветове. Веднъж месечно ги торете, докато цъфтят. След като използвате тор, не изливайте водата, защото полезните вещества ще се отмият. След като прецъфти то няма нужда от толкова много вода и тор, докато започне да се развива на ново. До тогава може да му дадете почивка, като го поливате по-рядко и използвате по-разреден тор.

Отрежете изсъхналите стъбла след като цветята са паднали. Орхидеите не цъфтят два пъти на един и същи ствол, така че пазенето на старото стъбло е ненужно. Изрежете стъблото в основата.

Често срещан проблем при орхидеите са вредителите по тях. Ще познаете, че по орхидеята има вредители по листата - те стават лепкави и тъмни. Използвайте ръцете си, за да премахнете видимите насекоми от листата и стъблата. Измийте засегнатите листа със сапунена вода с помощта на мека кърпа.

Ако проблемите продължат и цветето не се почисти от насекомите трябва да използвате индектицид. Ако не сте получили подобрените след използването на сапунена вода, купете подходящ препарат за орхидеи.

Ако забележите по листата на растението тъмни петна, то вероятно страда от заболяване. Първата стъпка е да премахнете заразената тъкан. Използвайте стерилен инструмент и изрежете болната част. Преценете добре, дали не е необходимо да изхвърлите цялото растение, за да предотвратите разпространението на болестта върху другите ви цветя.

Лекувайте орхидеите с фунгицид или бактерицид. Обичайните бактериални инфекции, които могат да засегнат орхидеите включват кафяво гниене, черни или кефяви петна. Често срещаните гъбични инфекции включват зацапване и кореново гниене, което обхваща освен корените и листата. След отрязването на заразената тъкан използвайте препарати, за да излекувате орхидеята.

 

Полезни артикули за вашите орхидеи

 

1. Гел минерален тор за орхидеи

 

 

2. Течен тор за орхидеи

 

Течен тор за орхидеи

 

3. Еликсир за орхидеи

 

 

3. Торни пръчици за орхидеи - 10бр.

 Торни пръчици за орхидеи

4. Спрей за орхидеи

   Спрей за орхидеи

 

Нови продукти