Добре дошли в магазин ЕкоДом!
Валута:BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Език: BG

Количка

0 артикула
Валута:BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Език: BG
 • Меню

Категории

БОРБА С ГРИЗАЧИ - мишки, плъхове, съсели

Дата: 2016-09-20

10 интересни факта за мишките и плъховете:

 

1. Безспорно всички знаем, че тези вредни гризачи са виновни за разпространението на редица болести. Може би най-смъртоносната от тях е Бубонната чума (Черната смърт). Причинителят на Черната смърт е бактерията Yersinia pestis, често срещана при бълхите по различни видове гризачи. Според различни данни епидемията от бубонна чума в Европа през периода 1346 - 1353 г. убива една трета, а според нови изследвания дори половината от тогавашното население на континента.

 

2.   Мозъците на плъховете са забележително подобни по структура и функция с човешкия мозък. Това показва проучване на професор Бен Вермерк и негови колеги от Левенския католически университет.
Въпреки че мозъкът на плъха е по-малък, изследванията показвали, че в него се състоят огромно количество свързани неврони, които са постоянно свързани помежду си, подобно на човешкия мозък. Това е причината да се извършват клинични тестове с опитни плъхове.

 

3. Когато един плъх е уплашен, той е способен да издаде звук, подобен на удар с чук по метал, но тъй като е със свръх висока честота, ние няма как да го чуем, ако не разполагаме със специална апаратура. 

 

4. Ако не са принудени да живеят в клетка, кожите на плъховете отделят приятна миризма, подобна на парфюм.

 

5. След секс, мъжките плъхове пеят на честоти извън обхвата на човешкия слух, около 20 до 22 KHz.

 

6. Всички сме чували израза, че мишките и плъховете първи напускат потъващия кораб - това е така, защото те чуват много по-широк спектър на звукови вълни от нас, смята се, че чуват звуци на резонанс на морски вълни,  пропукване на корпуса на кораба и други плашещи ги шумове.

 

7. В митологичните представи на нашите предци мишката олицетворява нечистите хтонични сили. Съществува и предание, според което в мишките могат да се въплъщават нечисти духове и демонични същества. Това се отнася и за домашните, и за полските мишки, които нанасят вреди върху посевите, разхождат се из хамбари и долапи и ядат прибраните храни, гризат тъкани и дрехи.

 

8. Най-големият плъх в света е вълнестия плъх Bosavi. Дължината на плъха от носа до основата на опашката е 82 см. Животното тежи около 1,5 кг.

 

9. Мишката в сънищата символизира скрити врагове, неприятели, загуба, предателство, сплетни и интриги, чиито основни автори ще са ваши близки хора и приятели. Тоест мишката в съня е предупреждение за опасност от рода „удар в гърба“.

 

10. В индийския храм Карни Мата живеят 20 000 свещени черни плъха. Вярва се, че тези същества са превъплащение на Карни Мата, богинята на плъховете.

 

 

Вреди от гризачите:


Гризачите нанасят сериозни вреди в нашите дом и градина, по всички фази на развитие на културните растения и хранителните ни запаси, фуражи и зърно.

Борбата с вредните гризачи – плъхове и мишки, в домовете, градините, стопанските дворове и сгради и в животновъдните ферми се провежда с предпазни и изтребителни мероприятия. Те се включват в процеса дератизация ( "de" - без и "Rat" – плъх). Всяка година се губят милиони тонове храни, които се унищожават или замърсяват от гризачите. Това, добавено към унищожените тревни култури и технически съоръжения представлява неоценима вреда за човечеството и за неговия бизнес. Мишките и плъховете са и опасни разпространители на заразни и паразитни болести по човека и животните. Гризачите са както биологични преносители (като боледуват скрито или явно), така и механични преносители на зарази. Значителната им подвижност е причина за кратко време да пренесат заболяванията между много хора и животни. Всичко това налага постоянното провеждане на различни мерки за тяхното прогонване или унищожаване.

Дератизацията е комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване или прогонване на гризачите вредители (главно различни видове плъхове, мишки, съсели). Осъществява се чрез физически, химически и биологични методи:

 

1. Физически методи

 • Капани

Капаните са механични устройства. В капана се слага примамка. Когато гризачът докосне примамката, капанът се задейства и здраво захваща гризача. Капаните се използват предимно в бита, където гъстотата на вредителите не е голяма.

 

 

Електронни уреди: Електрониите уреди биват звукови (чуваеми от хората), ултразвукови (нечуваеми от хората), електромагнитни, светлинни и комбинация от тях.

 

 • Ултразвук

Човешкият слух долавя звукови вълни с честота до 20 KHz, а този на гризачите - до 60 KHz. Това се използва при разработката на електронните уреди. Ултразвукът силно безпокои гризачите и те не влизат в озвучените помещения. 

Ултразвуковите уреди излъчват ултразвукови вълни, които са нечуваеми за хора и едри животни, но имат силно въздействие върху гризачите. Тези вълни действат на слуховия апарат и нервната система на гризачите. Въздействието на ултразвука нарушава жизнените им функции и предизвиква паника сред тях. Гризачите престават да се хранят и размножават, а впоследствие напускат охраняваната площ. Формата и честотата на импулсите се променя постоянно, което предотвратява привикването на гризачите към тях. Уредите намаляват плътността и на някои насекоми - мравки, мухи, комари, паяци, хлебарки.

 

 • Електромагнитен импулс

Електромагнитните уреди използват електрическите проводници в сградите за излъчване на променлив сигнал, настроен да дразни нервната система на гризачите и някои видове насекоми. Електромагнитното поле около проводниците не се увеличава, а само променя честотата си. Насекомите и гризачите усещат тази промяна и отбягват местата, където уредите работят. Промяната на електромагнитното поле не пречи на работата на домашните електроуреди.

 

 • Светлина

Мигащата светлина е друг метод за прогонване на неприятелите. Всяко животно, което има очи, може да бъде прогонено с мигаща светлина. Светлината мига 75 пъти в минута. Светлинните импулси и вторичните отблясъци с тази честота са непоносими за неканените неприятели - мишки, плъхове, съсели, невестулки, белки и други гризачи и те напускат осветените места. Този метод е много подходящ за тъмни или мрачни помещения, където светлината и отблясъците са особено видими.

 

 

 

 

 

2. Химически методи

 • Бързодействащи отрови

Бързодействащи отрови са Zn3P2 (цинков фосфид, популярно известен като "черна отрова"), KCN (калиев цианид, цианкалий), стрихнин и др. Те се използват рядко и само от официални дератизатори, защото:

- могат да предизвикат отравяния при хора и домашни животни
- отровените гризачи започват да издават писъци, които предупреждават останалите да не се хранят с примамката и неправилното им използване обезсмисля цялото мероприятие

 • Бавнодействащи отрови

Най-широко използваната бавнодействаща отрова е бромадиолон и неговите аналози. Бромадиолонът е в основата на разработените отрови от БРОС. При неколкократно приемане те трайно блокират кръвосъсирването и до пет-десет дни гризачите умират от вътрешни кръвоизливи. Тези отрови се продават без ограничения и широко се използват, защото:

- при еднократно приемане, дори и в много високи дози, те са безопасни

- при неколкократно приемане смъртта не настъпва внезапно, а в продължение на няколко дни, което почти изключва възможността за злоумишлено отравяне на хора и животни

 

 

3. Биологични методи


Естествени неприятели на гризачите:


          - Змии

Повечето змии се хранят с гризачи. В Централна азия (Индия, Пакистан) змиите се отглеждат като домашни любимци точно,  за да пазят къщите от гризачи. Смоковете са особено полезни за посевите. Те се хранят с гризачи, охлюви, червеи, насекоми, яйца на птици и малки пиленца.

          - Котки

Котките безспорно са най-доброто решение за защита на домове и складови помещения. Женските котки са много по-усърдни и трудолюбиви ловци от котараците.

 

Внимание!!! Когато се използват котки, не бива да се използват отрови! Котките може да изядат част от отровените гризачи и да умрат.

 

При изплозването на котки, трябва да се положат и други грижи:

             - котките редовно трябва да се обезпаразитяват

             - котките редовно трябва да се преглеждат от ветеринарен лекар

             - като цяло трябва да се избягва физически контакт с котките, използвани за дератизация и те не трябва да се допускат в помещенията, където живеят хора, за да се избегне пренасянето на болести и паразити от плъховете и мишките

          - Кучета

Кучетата не са толкова добри ловци на гризачи като котките, но някои породи, като териерите се справят доста добре. При използването на кучета трябва да се положат същите грижи, както и при котките.